Dacă a venit toamna nu înseamnă că trebuie să ne închidem în casă, sunt multe locuri de vizitat și ture de făcut în jurul Sibiului. Peisajul este schimbat și de multe ori oferă recompensa cuvenită celor care se încumetă să iasă un pic din zona de confort. Toate traseele pornesc din parcului Sub Arini din Sibiu.

1. Dumbrava

Este o tură tip buclă fără diferență mare de nivel care străbate pădurea Dumbrava. Această tură este recomandată chiar și atunci când este vânt și ploaie ușoară pentru că pe întreg parcursul este protejată de pomi. Traseul parcurge integral poteci de pădure cu un cadru natural deosebit și este foarte bună pentru alergare, plimbat și mersul cu MTB-ul.

 • Distanța 5km
 • Diferența de nivel 30m
 • Experiență începători și copii
 • Activități plimbare, MTB, alergare

Plimbare

MTB

Alergare

 • Echipament alergare: base layer, outer layer, papuci alergare cu aderență pe pămînt ( Când este uscat pot fi folosiți și păpucii de asfalt) optional: buff, mănuși
 • Timp 30min

Observații

Cycle Route 7628775 – via Bikemap.netOpen Route in Bikemap App

2. Pista de biciclete

Este o tură tip buclă fără diferență mare de nivel care străbate pădurea Dumbrava. Această tură este recomandată chiar și atunci când este vânt și ploaie pentru că pădurea oferă suficientă protecție. Traseul parcurge integral poteci neasfaltate într-un cadru natural deosebit și este foarte bună pentru alergare, plimbat și practicat MTB chiar și iarna

 • Distanța 16,6km
 • Diferența de nivel 130m
 • Experiență mediu și copii peste 7 ani
 • Activități Plimbare, MTB, alergare

Plimbare

MTB

Alergare

Observații

Cycle Route 7628867 – via Bikemap.netOpen Route in Bikemap App

3. Cioran

Este o tură tip buclă care străbate pădurea Dumbrava și pădurea de la poalele Cindrelului mergând până în Rășinari la casa memorială Emil Cioran, de unde vine și denumirea traseului. Această tură este recomandată pentru persoane obișnuite cu bicicleta și pentru copii care au autonomie de 2-3 ore în ture. Suprafața traseului este în mare parte formată din poteci neasfaltate într-un cadru natural deosebit și este foarte bună pentru alergare, plimbare și mersul cu MTB-ul .

 • Distanța 25km
 • Diferența de nivel 300m
 • Experiență mediu și copii peste 7 ani
 • Activități Plimbare, MTB, alergare

Plimbare

MTB

Alergare

Observații

Este recomandat evitare porțiunilor neacoperite de copaci pe timp ploios! Traseul este marcat de curând cu marcajul cicloturistic: un „C”,o imagine cu un biciclist și un drumeț albastru pe fundal alb .Este recomandată orientarea cu telefonul mobil.

Cycle Route 2555124 – via Bikemap.netOpen Route in Bikemap App

4. Gușterița

Este o tură tip buclă care străbate pădurea din Gușterița și parcurge traseul concursului cu același nume. Această tură este recomandată pentru persoane obișnuite cu bicicleta și pentru copii care au autonomie de 2-3 ore în ture. Suprafața traseului este formată din poteci neasfaltate ce străbat un cadru natural deosebit. Este foarte bună pentru alergare, plimbare și mersul cu MTB-ul .

 • Distanța 21km
 • Diferența de nivel 250m
 • Experiență mediu și copii peste 7 ani
 • Activități Plimbare, MTB, alergare

Plimbare

MTB

Alergare

Observații

Traseul este marcat cu marcajul cicloturistic : un C albastru pe fundal alb. Este recomandată orientarea cu telefonul mobil.

Cycle Route 4597367 – via Bikemap.netOpen Route in Bikemap App

5. Măgura Cisnădiei

Este o tură care străbate pădurea din Dumbrava, pădurile de la poalele Cindrelului și urcă pe vârful ce dă numele traseului cicloturistic, vârful Măgura Cisnădiei la peste 1300m. Această tură este recomandată pentru persoane antrenate și cu experiență pe bicicletă. Suprafața traseului este formată din poteci neasfaltate parțial cu porțiuni tehnice și cu o coborâre ce solicită sportivii. Parcursul oferă o priveliște deosebita asupra nordului județului, munților Făgăraș, Lotru și Cindrel. Este foarte bună pentru practicat MTB.

 • Distanța 51km
 • Diferența de nivel 1000m
 • Experiență avansat, tehnică de coborâre și rezistență
 • Activități MT

MTB

Alergare

Observații

Traseul este marcat cu marcajul cicloturistic : un C roșu pe fundal alb. Este recomandată orientarea cu telefonul mobil.

Cycle Route 3197407 – via Bikemap.netOpen Route in Bikemap App

Echipament

Dacă vara este mai permisivă cu noi, toamna trebuie să ținem cont de frig și de umezeala specifică.

Pentru a nu resimți disconfort în timpul turelor de toamnă, folosirea echipamentului potrivit este soluția.

Ca regulă generală este optim să folosim mai multe straturi de haine fiecare cu rolul specific.

Echipamentul de outdoor se găsește în Sibiu la magazinele de specialitate cum este de exemplu https://www.explorersport.ro/ de pe strada Turnului, între piața Cibin și pasajul scărilor din Piața Huet.

I – Base Layer

Este stratul de bază care stă fix pe corp și păstrează temperatura pielii fără să producă iritații sau să rețină transpirația. Eu prefer haine din lână de merino. Evitați pe cât posibil echipamentul din bumbac.

II Mid Layer

În general se folosește un material din polar sau o combinație de material călduros, elastic și ușor care de asemenea păstrează caldura corpului și nu reține umezeala de la transpirație.

III Outer Layer

Stratul exterior care ne protejează pe noi și restul hainelor de vânt și ploaie. Un rol important este evacuarea transpirației dar și blocarea pierderii de căldură.

IV Mâini și Cap

De asemenea căciula sau buff-ul de pe cap joacă un rol important pentru că pe aici se pierde foarte multă căldură. La bicicletă folosiți căciula fără ciucur pentru a putea fi purtată sub cască. Atât la mănuși cât și la căciulă este important ca materialul interior să fie moale și călduros iar exteriorul rezistent la vânt și ploaie dar totuși să respire și să elimine transpirația.

V Păpuci

Recomandarea este să folosiți semighete pentru plimbare și păpuci de alergare specifici terenului abordat: păpucii de asfalt merg și pe potecă dacă este uscat terenul și acesta nu prezintă înclinații mari. Păpucii de potecă nu merg pe asfalt pentru că nu au destulă amortizare și riscul de leziuni și uzură la nivelul tendoanelor este mare.

VI Orientare

O dată cu apariția telefoanelor mobile și a ceasurilor smart navigarea pe poteci a devenit la îndemână pentru oricine.

Avantajul acestui tip de navigare este că nu vei pierde traseul nici când nu ai semnal GPS și internet pentru că funcționează și în modul offline. Poți merge autonom pe trasee necunoscute iar dacă marcajele lipsesc sau sunt incomplete nu trebuie să ai dubii.

Dezavantaje apar doar când nu ai baterie sau plouă afară pentru că nu vei putea utiliza telefonul.

Pași recomandați

 1. Descarcă traseul dorit pe telefonul mobil
 2. Descarcă aplicația ViewRanger și instaleaz-o pe telefonul mobil ( sau altă aplicație care funcționează cu fișiere .gpx).
 3. Încarcă fișierul în aplicație ( Import file)
 4. Ajungi la locația începutului de traseu și vezi linia care marchează traseul și punctul care indică poziția ta. În timpul deplasării poți să înregistrezi tura și să te asiguri că ești pe poteca corectă.

Dacă dorești o experiență mai relaxantă și plină de informații noi, recomand apelarea la un ghid outdoor.

Câteva sugestii:

Morariu Razvan 0799312072 www.activetours.ro

Mihai David 0752453614 https://natureguide.ro/

Mihai Proca 07200033332

Iulian Panescu 0726687656 www.mountainguide-sibiu.ro