Alergarea cu ceas nu este necesara  sportivilor cu experienta, care au ani buni de antrenament in spate. Acestia il folosesc doar pentru a confirma ceea ce au invatat in sute de ore de antrenament sau pentru a calibra efortul lor, spre o precizie greu de inteles de amatori.  Pentru muritorii de rand insa, lipsa de experienta poate fi suplinita de beneficiile tehnologiei moderne.

Pentru sportivul de birou ambitios dar neavizat, ceasurile de alergare sunt solutia pentru un antrenament structurat, controlat si care promita sa iti creasca forma fizica, fara sa te uzeze inutil. Evident ca este foarte bine sa alergi chiar daca nu ai ceas, acesta nu este un must have, dar este desigur un asistent extrem de util.

De ce se spune, de exemplu ca pulsul este un indicator relevant? Pentru ca doar la o anumita turatie, da motorul randamentul cel mai bun, iar inima neantrenata este un motor usor de suprasolicitat. Pe de alta parte musculatura si tendoanele au nevoie de un anumit ritm pentru a se adapta stresului crescut si de un anumit ciclu pentru a se reface.

In consecinta am ales sa pun in practica teoria si sa testez un model de ceas din gama de mijloc. Motivul pentru care am ales modelul 255 Forerunner de la Garmin este, senzorul optic pentru citirea pulsului de la incheietura. In concluzie nu mai este nevoie de banda de cauciuc, prinsa in jurul pieptului, care poate devenii incomoda.
Ceasul are functia de monitorizare a activitatilor de zi cu zi respectiv,  numarul de pasi, citirea pulsului la cerere, monitorizarea somnului, calcularea numarului de calorii si nu in ultimul rand, conectarea la telefon si prin intermediul acestuia, la diferite aplicatii legate de miscare si sanatate (Strava, GarminConnect, MyFitnessPal etc.)
Una peste alta, pe langa functiile uzuale ale unui ceas modern, este o unealta foarte versatila si interesanta.
In randurile ce urmeaza vreau sa rezum impresiile  mele din ultimele 2 saptamani de purtare.

1. Alergare
Functia de baza, GPS-ul se conecteaza in 5-10 secunde in locatiile deja cunoscute si in aproximativ 2-5 minute la prima folosire la distante foarte mari fata de locurile cunoscute.
Ecranul este customizabil si foarte intuitiv. Se pot configura exercitii de intervale. Se pot descarca planuri de antrenament alaturi de un calendar si de exercitii specifice, pentru a fi monitorizate in functie de puls, distanta si/sau timp.
2. Pulsul
Aceasta functie este atuul principal al ceasului, cum spuneam. Alaturi de notificarile de limite de puls prin vibratii, face din Garmin 225 un ceas extrem de placut la utilizare, pentru antrenamentul pe zone de puls. Conform http://www.wareable.com/ este construit cu cel mai exact senzor optic disponibil pe piata la momentul actual si acest lucru se vede. Deviatiile din graficul de puls, sunt mici. Cu toate acestea trebuie purtat cu grija, pentru a nu permite patrunderea luminii intre ceas si piele. In acest sens trebuie fixat strans pe mana si pozitionat deasupra osului proeminent al incheieturii.
3. Conectarea la telefon

Aici se pare ca are un defect de software si nu am gasit o solutie. Bluetoothul se deconecteaza in timp si se poate reconecta doar daca telefonul are peste 15% baterie si se reporneste ceasul. 
O data conectat insa, sincronizarea aplicatiilor functioneaza perfect. Incarca datele antrenamentelor pe Strava dupa ce te lasa sa confirmi si eventual sa adaugi poze de pe telefon. Adauga numarul de calorii pe MyFitnessPal in cazul incare ti un jurnal de nutritie si iti ajusteaza valorile in consecinta.  Cireasa de pe tort este, aplicatia nativa Garmin, care dupa sincronizare iti pune la dispozitie rapoarte complexe legate de puls, viteza, numarul de ore dormit, pasii facuti si caloriile consumate in cursul zilei.

4. Lipsuri
Chiar daca se conecteaza la telefon, acesta din urma nu se contecteaza la ceas, adica ii lispeste functionalitatea de smartwatch. Garmin 225 nu are aceste functii si aici ma refer la notificari ca: apelant, notificare email, notificari aplicatii etc. La pretul sau de achizitie ce-i drept nu ma astep la mai mult.  Impreuna cu conectarea limitata de eroare mentionata mai sus sunt singurele lipsuri pe care le-am putut identifica pana acum.
5. Bateria
Durata reala a bateriei este de 7 zile, in conditiile utilizarii la 5 antrenamente, sincronizarea zilnica, Bluetooth-ul pornit, GPS-ul pornit, monitorizarea activitatii pornite.
Una peste alta, pot recomanda acest ceas, pentru cei care nu vor ultimul model, dar isi doresc o unealta inteligenta, prietenoasa si flexibila pentru antrenamente si chiar pentru monitorizarea activitatii zilnice.  Spor la alergare.