A venit vremea să spun un ”mulțumesc”, lumii sportive care m-a primit și care m-a învățat atâtea. Să pun umărul la susținerea acestui curent nou și meritoriu. După principiul ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” , dar invers, mi-am dorit de mult să organizez la Sibiu un eveniment sportiv, adresat mai ales categoriilor de începători dar și celor care deja se bucură de mai multă experiență, fără a avea însă pretenții de profesioniști. Rezultatul a venit după aproape 2 ani de așteptare. Visul meu este de a organiza un triatlon la Sibiu, o ramură sportivă care atât că îmi place să o practic dar pe care doresc și , să o susțin. Puțin știu efectul pe care l-a avut triatlonul de la Bâlea organizat de Tibi de la Surmont și câți sportivi minunați a motivat și creeat această competiție.


Visul nu moare, dar se transformă. Inițial am dorit să refac acest eveniment, dar am fost curând adus cu picioarele pe pământ de piedicile organizatorice. Următoarea încercare a fost un triatlon cu înotul în lacul de la Zoo, dar nu am primit aprobarea pentru înot. Am hotărât să nu mă las bătut și să începem cu pași mici.
Anul acesta, alături de colegii de la Tură în Natură și de alți prieteni dragi, am hotărât organizarea unui duatlon, pentru a evita capcana apei ( se știe că aici sunt cele mai multe probleme organizatorice, iar în Sibiu nu prea avem multe opțiuni de înot ,încă ). Conceptul este unic în țară pentru că spre deosebire de duatlonul clasic se poate participa doar în echipe de câte doi cu un alergător și un biciclist, iar aceștia plecând și ajungând în același timp, pot schimba bicicleta între ei, pentru a conserva energia echipei cât mai bine.
De ce am ales această formă concurs?

În primul rând trebuie să ne diferențiem cu ceva în cadrul evenimentelor sportive care au apărut la noi, să ne putem crea o identitate,  mai ales dacă ne dorim să atragem și participanți din alte părți ale țării. Sportul de anduranță este o alegere și o aventură individuală, dar am dorit să condimentăm concursul și să aruncăm în ”luptă”, conceptul de echipă. Vrem să satisfacem atât competitivitatea cât și sentimentul de eveniment social, la care poți venii cu familia să iei parte cu soțul, cu partenerul de antrenament sau cu cineva din gașcă. Competiția ca majoritatea, de acest gen are în prim plan promovarea sportului în natură și mai ales răspândirea ideei de a ne bucura de frumusețea și libertatea mișcării în locuri deosebite. În cazul nostru Muzeul ASTRA, pădurea Dumbrava, zona Tropini ( cartierul ”de vacanță” al rășinărenilor ), și o parte din Parcul Sub Arini, au oferit un cadru minunat , accesibil și ușor exotic.

Pregătirile au fost stresante iar emoțiile organizatorice sunt cu mult mai mari de cât cele de participare și de cu totul altă formă. În primul rând că responsabilitatea este imensă, mai ales că sunt implicate și familii cu copii și avem și un concurs separat pentru cei mici. Logistica, traseul , înscrierile, sonorizarea, premiile, cronometrarea, diplomele, medaliile, punctele de alimentare și câte și mai câte ,trebuie să fie puse la punct în detaliu. Sunt mândru de voluntarii care i-am avut, începând de la câțiva oameni de bază care au pus umărul serios, evident membrii tura în natură care confirmă mereu, până la tinerii efervescenți și plini de elan care au colaborat prima data cu noi, toți au contribuit cu tot ce au putut și în mare parte lor li se datorează succesul evenimentului Sibiu Duatlon 2014.

De cealaltă parte a jocului sunt ”autoritățile” și nu scriu asta, că ”așa e bine” ci din proprie experiență și convingere. Am fost foarte plăcut surprins de colaborarea cu Primăria Sibiu, care ne-a susținut prin programul de cofinanțare de pe agenda sportivă. Un mare mulțumesc și o surpriză plăcută merge spre muzeul ASTRA care s-a dovedit un partener serios, receptiv, deschis și incredibil de proactiv. Promo Management a fost o firma care a ținut promovarea, partea de grafica, detaliile pentru printuri și multe mici detalii care mi-ar fi făcut viata un coșmar, dacă nu îi aveam alături, un mare mulțumesc merge si spre ei. Fam Macrea, a depus munca patriotica și iară ne-a ajutat cu modelul și executarea medaliilor.  Direcția jud de tineret și sport ne-a ajutat cu cat a putut dar cu mare deschidere iar firma Visma, prin Dl Rotariu ( șef de programatori de acolo ) ne-a ajutat pe final cu o sponsorizare perfect utilizata și bine venită. Am rămas cu o impresie extrem de plăcută după acest eveniment și anume că Sibiul, poate, că aici sunt oameni , autorități, voluntari , sportivi, pasionați, simplii cetățeni, care pot și vor si merită.

Ca și mică paranteză, undeva la km 18 chiar lângă traseu, pe zona verde, niște cetățeni făceau grătar, degustau bere si își sprijineau burțile în maieuri inca albe. Printr-o minune și o prezență de spirit a voluntarilor noștri , aceștia au fost transformați în suporteri și susținători înfocați ai participanților. Dacă până și aceștia ne-au susținut înseamnă că e de bine.
Nu vreau sa uit spre final, pe cei care au fost centrul acestui eveniment și anume participanții. Pentru ei chiar merită să ne agităm. Când am văzut la start copii cu căștile lor draguțe și cu ambiția și fericirea întipărită pe figuri , toate eforturile și oboseala au fost răsplătite. Bucuria celor care au terminat cursa sau care au urcat pe podium a fost mulțumirea care noi organizatorii am primito pentru efortul depus.

Acuma că s-a terminat, pot spune că a fost una din cele mai grele încercări ale mele și prefere oricând să alerg un maraton, de cât să organizez un concurs, din punct de vedere al oboselii cumulate. Cu toate acestea o să încerc să creez alături de parteneri și voluntari, prieteni și oameni de bine un eveniment așa cum merită Sibiul.
Până la următoarea ediție.