În cazul de față bicicletele valorează mai mult de cât mașina 🙂

Titlul este un motto adevărat în multe cazuri. La fel mi se pare că trebuie să fie și în trafic. Bicicliștii și șoferii sunt aceleași personaje, doar în ipostaze diferite. Spre surprinderea mea există o tensiune continuă între cele două grupuri de participanți în trafic, cu toate că majoritatea bicicliștilor sunt și șoferi, cel puțin cei din mediul urban. Mai există aceia care sunt din clasa socială de jos și care folosesc bicicleta din nevoie și tinerii care nu au încă carnet de șofer, acestora le trebuie completată educația rutieră. Evident că regulile sunt mai ușor de învățat când ești de ambele părți ale baricadei. Ca și șofer poți prevede și înțelege mentalitatea conducătorului auto și când te afli pe bicicletă. 

Ce ne facem însă cu cei care sunt șoferi și nu au mers cu bicicleta prin oraș nici o dată?
Se spune că atunci când conchistadorii au ajuns în Americi, triburile de băștinași nu au putut vedea vapoarele de cât atunci când erau foarte aproape, pentru că mințile lor nu puteau concepe un asemenea obiect și creierul nu-l putea interpreta. La fel sunt convins că se întâmplă și cu un șofer care nu are tangențe cu bicicleta, îi este foarte greu să înțeleagă cât de vulnerabilă este poziția acestora, de unde pot apărea și cum se comportă aceștia. Aceasta este doar o explicație și departe de mine a crede că doar șoferii sunt vinovați pentru accidente, dar adevărul crud arată că, doar la noi în Sibiu, anul trecut 4 bicicliști și-au pierdut viața în accidente rutiere iar numeroși alții au suferit vătămări corporale.
Fie că ești biciclist sau șofer, toate acestea se răsfrâng asupra ta.
Dacă ești biciclist, este evident că siguranța ta în trafic te privește direct.
Ca și șofer, evitarea situațiilor neplăcute ar trebuii să fie o prioritate, chiar dacă nu vei suferii de cât psihic în cazul unui accident. Plus de asta mai multe biciclete înseamnă mai mult spațiu pe șosea, mai puțină aglomerație și mai multe locuri de parcare pentru tine.

Alătură-te echipei, alătură-te cauzei.

Sibiu, încurajează folosirea bicicletei, iar noi nu puteam de cât să încercăm să prevenim astfel de evenimente. Cine suntem noi? V-am mai povestit despre echipa de voluntari și prieteni ai mișcării în natură , www.turainnatura.ro. Pentru asta avem nevoie să atingem câți mai mulți participanți la trafic. În acest scop am înscris un proiect de conștientizare în trafic a șoferilor în colaborare cu poliția municipiului Sibiu, la semimaratonul Sibiului.
Pentru mine este o deosebită plăcere să pot alerga pentru o cauză bună iar dacă vrei să alergi alături de noi, poți contribui și tu la misiunea noastră. Aici de poți înscrie.
În cazul în care alergarea nu este atuul tău, poți susține cauza, donând o sumă de bani pentru fiecare km alergat de mine, sau o sumă fixă stabilită de tine, care va fi redirecționată spre campania noastră.
În acest caz urmează linkul.

Să ne vedem cu bine.